Intel·ligència emocional: Les emocions

Intel·ligència emocional: Les emocions

Les emocions es poden reconèixer com una manera particular de relacionar-nos amb el món. Reaccionem als esdeveniments que passen al nostre voltant, aquests fets fan que sentim alguna cosa al respecte i responem segons això. Moltes vegades aquesta resposta emocional és tan ràpida que deixem que les emocions ens controlin, no tenim temps de parar-nos a pensar.

Davant d'un fet viscut existeixen dues respostes que determinaran com s'afrontarà la situació: resposta estratègica i resposta emocional. La primera té en compte les conseqüències a llarg terme, les acciones es planifiquen i promouen l'autocontrol. Mentre que la segona, al no preveure, provoquen resultats inesperats i deteriora les relacions, causant malestar. Moltes vegades l'emoció s'ha considerat oposada a la raó mentre que l'ideal és que siguin aliats. Les emocions serveixen de guies per valorar de quina forma actuar i respondre davant de situacions i tasques diferents.

Per arribar a una bona regulació emocional és necessari començar per la base i aquesta implica conèixer què són les emocions, quines hi ha, quan apareixen i què necessita cada una per gestionar-la.

· Què són les emocions?

La paraula emoció prové del llatí emovere que significa posar-se en moviment. És una manifestació psíquica vinculada amb la percepció d'un fet del nostre entorn (extern) o del nostre espai mental (intern). El que desencadena les emocions no és universal, sinó que varia segons les cultures, contextos i individus. Les nostres emocions estan lligades a les sensacions corporals i pensaments que finalment ens portaran a l'acció. Per una bon benestar mental i emocional necessitem que aquests tres aspectes -emoció, pensament i acció- vagin en la mateixa direcció.

·Quines emocions bàsiques hi ha?

El psicòleg Paul Ekman als anys 70 va realitzar una investigació que el va portar a establir 6 emocions bàsiques que estan presents en totes les cultures. A més, són universalment identificables per expressions facials característiques que constitueixen un llenguatge de les emocions. Les 6 emocions definides són: alegria, tristesa, ràbia, por, fàstic i sorpresa.

·En quines situacions apareixen i què necessiten?

emocions

Si voleu descobrir una mica més sobre el món de les emocions mentre passeu una bona estona us recomano la pel·lícula “Inside out” (“Del revés”).

Segueix-me a @rosa.padrosa per més contingut!

Contacta'ns per WhatsApp
crossmenu

Pin It on Pinterest