Intel·ligència emocional: Les emocions

Intel·ligència emocional: Les emocions

Les emocions es poden reconèixer com una manera particular de relacionar-nos amb el món. Reaccionem als esdeveniments que passen al nostre voltant, aquests fets fan que sentim alguna cosa al respecte i responem segons això. Moltes vegades aquesta resposta emocional és tan ràpida que deixem que les emocions ens controlin, no tenim temps de parar-nos a pensar.

Davant d'un fet viscut existeixen dues respostes que determinaran com s'afrontarà la situació: resposta estratègica i resposta emocional. La primera té en compte les conseqüències a llarg terme, les acciones es planifiquen i promouen l'autocontrol. Mentre que la segona, al no preveure, provoquen resultats inesperats i deteriora les relacions, causant malestar. Moltes vegades l'emoció s'ha considerat oposada a la raó mentre que l'ideal és que siguin aliats. Les emocions serveixen de guies per valorar de quina forma actuar i respondre davant de situacions i tasques diferents.

Per arribar a una bona regulació emocional és necessari començar per la base i aquesta implica conèixer què són les emocions, quines hi ha, quan apareixen i què necessita cada una per gestionar-la.

· Què són les emocions?

La paraula emoció prové del llatí emovere que significa posar-se en moviment. És una manifestació psíquica vinculada amb la percepció d'un fet del nostre entorn (extern) o del nostre espai mental (intern). El que desencadena les emocions no és universal, sinó que varia segons les cultures, contextos i individus. Les nostres emocions estan lligades a les sensacions corporals i pensaments que finalment ens portaran a l'acció. Per una bon benestar mental i emocional necessitem que aquests tres aspectes -emoció, pensament i acció- vagin en la mateixa direcció.

·Quines emocions bàsiques hi ha?

El psicòleg Paul Ekman als anys 70 va realitzar una investigació que el va portar a establir 6 emocions bàsiques que estan presents en totes les cultures. A més, són universalment identificables per expressions facials característiques que constitueixen un llenguatge de les emocions. Les 6 emocions definides són: alegria, tristesa, ràbia, por, fàstic i sorpresa.

·En quines situacions apareixen i què necessiten?

emocions

Si voleu descobrir una mica més sobre el món de les emocions mentre passeu una bona estona us recomano la pel·lícula “Inside out” (“Del revés”).

Contacta'ns per WhatsApp
crossmenu

Pin It on Pinterest