Intel·ligència emocional: Autoconeixement

“Segons explica un vell relat japonès, un samurai va desafiar a un ancià mestre zen a que li expliqués els conceptes del cel i l’infern. Però el monjo va replicar amb menyspreu:
  • No ets més que un ximple i no puc malgastar el meu temps amb les teves tonteries!

El samurai, ferit en el seu honor, en mig d’un atac de còlera i, desembeinant l’espasa, va exclamar:

  • La teva impertinència et costarà la vida.
  • Això – va replicar llavors el mestre – és l’infern!

Commogut per l’exactitud de les paraules del mestre sobre la còlera que l’estava colpejant, el samurai es va calmar, va embeinar l’espasa i es va deixar caure davant seu, agraït.

  • I això – va concloure el mestre -, això és el cel!

El sobtat reconeixement del samurai de la seva pròpia agitació il·lustra a la perfecció la diferencia crucial existent entre quedar-se atrapat per un sentiment i donar-se compte de que un està sent arrastrat per ell. L’ensenyament de Sòcrates “coneix-te a tu mateix” – donar-se compte dels propis sentiments en el mateix moment en que aquests tenen lloc – constitueix la pedra angular de la intel·ligència emocional.” (Goleman, 1996, pg.85)   En l’article anterior sobre les emocions vam descriure les nocions bàsiques, això és un primer coneixement general necessari per arribar a una bona regulació emocional. Però el que és més important és profunditzar en l’autoconeixement. A primera vista pensem que els nostres sentiments són evidents, però si fem una reflexió més precisa recordarem moltes ocasions en les que realment no hem sigut conscients – o ens n’hem adonat massa tard – sobre el que sentíem respecte alguna cosa. Un exercici que podem fer, per a nosaltres mateixos, és concentrar-nos cada setmana en treballar una emoció diferent. Si fem per exemple la setmana de la ràbia es tracta de descriure cada dia una situació diferent que hagi estat injusta per a mi, el que vaig pensar, el que vaig sentir (no oblidem la part corporal) i com vaig reaccionar. Un cop “en fred” també podem analitzar com reaccionaria o solucionaria ara la situació, si ho faria de manera diferent. La setmana següent podem concentrar-nos en contestar d’aquesta altra forma davant de la ràbia i provar aquestes noves alternatives que hem vist “en fred”. Aquest exercici es va repetint setmana a setmana amb les diferents emocions. exercici Si detectem alguna cosa que no ens agrada i voldríem canviar, és a partir d’aquest coneixement, de fer-se conscient de com reacciono davant de les situacions, que podrem canviar-ho. I el que és important també és que, a través de l’autoconeixement i d’entendre i comprendre com m’afecten les circumstàncies que passen al meu voltant ens tornem més tolerables amb nosaltres mateixos i, si som més tolerables amb nosaltres mateixos, també ho serem amb allò i aquells que ens envolten.

Contacta'ns per WhatsApp
crossmenu

Pin It on Pinterest