El que Bimba Bosé ens recorda

Les xarxes i els medis de comunicació el dilluns es van inundar d'imatges i de condolences.  Una altra dona perdia la batalla contra el càncer de mama, aquests cop una coneguda per a totes: Bimba Bosé La batalla contra el càncer de mama ens inclou a cada una de nosaltres, totes tenim papeletes perquè ens toqui des del punt que tenim glàndules mamàries. Per això la prevenció i la detecció precoç són tan importants. La Generalitat de Catalunya té un programa de detecció precoç destinat a totes aquelles dones de 50-69 en el que se'ls hi realitza una mamografia anual (programa que si no estàs inscrita, i estàs en rang d’edat, només has de trucar al 061). Però fixeu-vos en el cas actual, en tenia tan sols 41. Què fem abans? Perquè és cert que també existeixen casos detectats en persones més joves... Cada una de nosaltres podem autoexplorar-nos de manera periòdica per veure si tot va bé en el nostre cos i si detectem alguna cosa fora de lo habitual acudir al nostre ginecòleg o ginecòloga.  La idea seria: “com que el meu cos és meu – valgui la redundància-, m'agrada saber com està, cuidar-lo i examinar-lo per veure si hi ha canvis”. Anem a veure com fer-ho des de casa:

  • Es recomana realitzar-la una vegada al mes just els dies després que marxi la regla. Com més t’examinis més coneixeràs al teu cos, no t’espantis inicialment si hi ha alguna cosa que no coneixes i informa’t. Moltes dones tenim bots o zones més dures en les mames.
  • A la dutxa les mans llisquen més sobre la pell molla. Amb la punta dels dits, mou les mans suaument sobre cada part de cada mama. Utilitza la mà dreta per examinar la mama esquerra i la esquerra per a la dreta. Busca quist, nòdul o nusos durs.
  • Davant del mirall inspecciona primer els teus pits mantenint els braços al costat, llavors amb els braços per sobre el teu cap. Examina si hi ha alguna modificació en el contorn: alguna zona inflada, canvis en el mugró o sot en la pell.
  • Estirada col·locat un coixí sota el teu ombro dret per examinar el pit dret. Posa la mà dreta a la nuca. Amb la punta dels dits pressiona suaument en petits moviments circulars, com a la imatge. Com si fos un rellotge, comença per la part superior, on es posarien les broques al migdia, i ves passant d’hora fins que tornis a les 12. Acabada la primera ronda, avança cap al mugró uns 2,5 centímetres i continua amb les rodonetes. Així examinaràs cada part de les mames inclòs el mugró. Quan acabis amb el pit dret, et tocarà examinar l’esquerra
  • Per últim, prem suaument el mugró de cada pit amb els dits polze i índex. Si apareix alguna secreció, transparent o sanguinolenta, o algun quist o inflor és necessari que vagis al metge.

Et recomano que et llegeixis també el següent enllaç:

http://www.breastcancer.org/es/sintomas/analisis/tipos/autoexploracion

L’autoexploració no és un mètode de diagnòstic precoç que es pugui utilitzar en solitari perquè no és fiable. El millor mètode per a la detecció oportuna del càncer de mama és una combinació d’autoexploració manual mensuals, avaluacions mèdiques de rutina i la mamografia quan es precisi. Així que anem a fer el que sí podem que estigui en les nostres mans.

Contacta'ns per WhatsApp
crossmenu

Pin It on Pinterest